Als bedrijfsfotograaf kun je niet om Utrecht heen als het om geld gaat, want aan de Leidseweg ligt het iconische gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt. Sinds 1910 worden onze munten op deze locatie geslagen. Nog wel, het bedrijf zal na 450 jaar Utrecht verruilen voor Houten.

Een kijkje achter de schermen

Ik was dan ook blij dat ik de mogelijkheid kreeg om nog even een kijkje achter de schermen te mogen nemen bij het slaan van de munten. Het is bijzonder om te zien dat er bakken vol met metalen schijfjes staan, die op zichzelf waardeloos zijn. Maar als ze eenmaal geslagen uit de machines komen, een waarde vertegenwoordigen. Ik zag gangen vol containers vol versgeslagen munten, de prachtige oude goudkluis, de ‘God zij met ons’ stempel, de gipsen mallen en de baden waarin munten verchroomd worden.

Wat een prachtige plek om te zien!
Helaas mocht ik vanwege veiligheid niet alle processen fotograferen, maar denk aan een machine dat continu muntgeld in enorme bakken uitspuugt, dat geeft je toch een Dagobert Duck plaatje in je hoofd?

Nieuw bedrijfspand in Houten

Het nieuwe pand van de Koninklijke Nederlandse Munt wordt, als ik de tekeningen zo zie, echt prachtig! Maar de charme van dit oude gebouw, de unieke locatie met de oude goudkluis (hier lag al het goud voor het bij de Nederlandsche Bank werd opgeslagen) en de prachtige oude machines maken deze plek bijna magisch. Om nooit te vergeten!

Hoewel ik zelf bijna altijd pin, gaat er toch wekelijks nog muntgeld door mijn handen. En zeker op zaterdag, als ik de spaarpot van mijn zoon spek. Hoe leuk is het om hem te kunnen vertellen hoe dit geld eigenlijk wordt gemaakt?

Bedrijfsfotograaf Utrecht, ook voor jou?

Heb je ook een mooi bedrijf of een bijzonder product? Laat mij dan met beeld je verhaal vertellen! Neem contact met me op, dan bespreken we de mogelijkheden!

Ja, ik wil graag meer informatie en/of kennismaken:

Maartje Kuperus | Fotografie & Tekst

11 + 5 =