Eerder dit jaar schoot ik een mooie bedrijfsreportage in Culemborg. Midden in de weilanden aan een rustige weg ligt boerderij Daatjeshoeve, een melkveehouderij met ongeveer 100 melkkoeien.

Het fijne van deze reportage: ik mocht lekker mijn gang gaan. Heerlijk vind ik dat, in alle vertrouwen ‘losgelaten’ worden ergens en kijk maar wat je schiet!

 

Bijzondere momenten vastleggen

Een boerenbedrijf gaan 24/7 door. Overdag het voeren van de koeien vastleggen is voor mij als fotograaf geen kunst. Maar hoe staat het ’s nachts met het boerenwerk? In donker en kou reed ik ’s morgens om 4 uur weer richting de boerderij, dit keer voor het melken en de melkwagen van Campina.

 

De sfeer op de boerderij ’s ochtends zo vroeg is heel bijzonder, vond ik. Het werk is begonnen, maar de wereld slaapt nog. En terwijl het tegen de ochtend langzaam licht werd reed de Campina-wagen het terrein op. Verse melk ophalen voor verdere verwerking. En de koeien? Terug naar de stal (het was nog net geen buiten-seizoen) voor hun ontbijt, lunch en tussendoortjes tot ze weer gemolken worden.

 

De cirkel van het leven

Het blijven draaien van een melkveebedrijf valt of staat met de geboorte van kalveren. Bij dit bedrijf komt daar geen levende stier bij kijken, de koeien worden geïnsemineerd. Ook dit wilde ik natuurlijk vastleggen, want zo vaak krijg je dit niet voor je lens!

 

Reportage

Wil je nou ook graag een bedrijfsreportage in Culemborg, of op een andere plaats? Neem dan vooral contact met me op, dan bespreken we de mogelijkheden. Heel graag tot bij jullie op de werkvloer!

 

Ja, ik wil graag meer informatie en/of kennismaken:

Maartje Kuperus | Fotografie & Tekst

7 + 2 =